VÅRE MEST STILTE SPØRSMÅL

Les mer i vår FAQ for å få svar på dine spørsmål.

Å være budpartner med oss

  • Det er mange myter om hvem Wolt-budene er. For eksempel hevder noen at budpartnerne tvinges til å jobbe lange skift, mens andre påstår at de sitter hele dagen og venter på oppdrag.

    Dette stemmer ikke. Bud velger selv når de ønsker å ta oppdrag og hvor lenge de vil gjøre det. Budene får også informasjon om ordremønstre og sesongvariasjoner slik at de selv kan velge å levere når det er mye trykk eller roligere. Det går ikke lang tid uten oppdrag.

    Å være budpartner hos Wolt er heldigvis så godt betalt at noen få velger å gjøre det på fulltid, men de fleste tar oppdrag for Wolt ved siden av jobb eller studier.

    En typisk budpartner som tar oppdrag for Wolt:

    • Er mellom 25 og 34 år

    • Tar oppdrag for Wolt ved siden av jobb eller studier: 8 av 10 har Wolt som ekstrainntekt

    • Leverer i under 20 timer i uken

    • Har i snitt inntjening på +200 kr i timen på landsbasis*, og over 220 kr timen i Oslo**

    • Har høy tilfredshet med Wolt-samarbeidet***

    *** Jf. vår siste kvartalsvise anonyme undersøkelse blant Wolt-bud i Norge.

  • Det gjør de selv.

    Hos Wolt er budpartnere uavhengige, og bestemmer selv når og hvor mye de ønsker å jobbe ved å logge seg av og på i bud-appen. Budpartnere kan velge hvilke oppdrag de ønsker å akseptere og hvilke oppdrag de avslår. De har ingen sjef, ingen vaktplaner og ingen som styrer over hvor eller når de må jobbe. Det er kanskje ikke en modell som passer alle, men for noen er det midt i blinken.

    Budpartnere kan ta kontakt med vårt supportteam hele åpningstiden for å få hjelp til de de trenger. Vi ønsker at budpartnere får mest mulig ut av samarbeidet vårt. Driftsteamet sørger for at budene får oppdatert informasjon på etterspørselen. Slik kan de tilpasse når de ønsker å jobbe - enten når det er høyt trykk eller når det er roligere. Budpartnere blir bedt om å gi tilbakemelding etter hver levering, og support- eller driftsteamet følger opp forbedringspunkter.

    Budpartnere blir ikke målt på effektivitet eller får instrukser på hvordan de skal utføre oppdragene. De kan bokstavelig talt “sveipe seg online” og ta oppdrag, etter de har registrert seg som bud og mottatt opplæring. Vi forventer at alle partnere og kunder behandler hverandre med respekt og kan avslutte kunde- eller partnerforhold hvis det skulle skje grove brudd.

    Wolt-budpartnere er stort sett unge, de har som oftest andre jobber eller studier, og tar gjerne oppdrag for andre plattformselskaper – også våre konkurrenter. Noen budpartnere gjør også oppdrag for Wolt med konkurrentens bekledning eller utstyr. Det er også helt greit – så lenge maten leveres i en termosekk slik Mattilsynet krever.

    Budpartneres trivsel er veldig viktig for oss, og derfor har vi anonyme undersøkelser hvert kvartal for å sikre at vi er på riktig sted. I den siste undersøkelsen fra vinteren 2023 svarte 9 av 10 budpartnere at de er fornøyde eller svært fornøyde med å ta oppdrag for Wolt. Fleksibiliteten til å jobbe når, og hvor de vil fremheves som en viktig årsak til at budpartnere trives med å ta oppdrag for Wolt.

  • Wolt har en gebyrstruktur for utsalgssteder og forbrukere som består av leveringstillegg og kommisjon. Det vi tar betalt for er det vi tilbyr – den populære Wolt-appen, rask levering og fremragende kundeservice.

    For restauranter og butikker betyr det tilgang til Wolts populære plattform og millioner av kunder over hele verden. Wolt tar seg av all logistikk fra en bestilling legges inn til den leveres hos kunden. Vår kundesupport løser alle problemer som skulle oppstå, slik at restaurant- og butikkpartnere slipper å bekymre seg om det.

    For kunder betyr det en enkel tilgang på restauranter og butikker. Våre budpartnere sikrer rask levering der du er, enten det er hjemme, på jobb, i parken eller andre steder. Hvis du har noen spørsmål rundt bestillingen, vil Wolts kundeservice hjelpe deg i løpet av få minutter.

    I Norden går omtrent halvparten av kommisjonen og hele leveringskostnaden til å dekke betaling for budene, samt andre kostnader knyttet til budene eller Wolts kundeservice.

  • Leveringsgebyret til kunder er ikke det samme som utbetalingen til budpartnere.

    Utbetalingen til budpartnere består av en grunnbetaling per oppdrag, et distansetillegg og en potensiell bonus for levering de tidspunktene det er mest å gjøre. Tips går bare til budpartnere. På landsbasis har budpartnere hatt en snittinntjening på 180-220 kr /timen de siste 6 månedene (ekskludert tips).

    Vi betaler høyere enn bransjegjennomsnittet for sammenlignbart arbeid av to grunner. For å være en attraktiv arbeidsgiver, og for å kunne dekke flere av velferdsytelsene.

  • Budpartnere får tildelt leveringsoppdragene som kommer inn fra kunder basert på algoritmer. Algoritmen tildeler oppgaver til budpartner basert på tre ting: plassering, kjøretøy og mulighet til å dekke spesielle behov som for eksempel store bestillinger.

    Algoritmen vet med andre ord ingenting om ansiennitet, kundevurderinger, leveringseffektivitet eller slike ting. Vi favoriserer ikke en gruppe budpartnere fremfor en annen.

    Vi baserer ganske enkelt oppgavetildeling på hvem som er nærmest (og har kjøretøyet eller mulighet til å dekke spesielle behov) for å utføre oppgaven.

    Du kan lese mer om hvordan algoritmene våre fungerer i vår årlige Wolt Algorithmic Transparency Report

  • Ja.

    Flere av Wolts budpartnere leverer også for konkurrenter, samtidig som de tar oppdrag for Wolt – og det er helt greit. Det eneste vi krever er at de bruker en termosekk slik Mattilsynet krever.

    Hos Wolt er budene uavhengige, og bestemmer selv når og hvor mye de ønsker å jobbe. Budene kan velge hvilke oppdrag de ønsker å akseptere og hvilke oppdrag de avslår.

Hva tjener en Wolt budpartner sammenlignet med tilsvarende yrker?

En Wolt-budpartner har i snitt høyere timelønn enn tariffestet minstelønn i flere yrker på samme nivå. For eksempel er minstelønnen innen hotell og restaurantnæringen per 15. juni 2023 190,79 kroner, men gjennomsnittlig timelønn for budpartnere i Wolt i 2023 er mellom 275 og 309 kroner.

Og det er før eventuell tips.

Trygghet & Velferd

  • Rettighetene til frilansere og selvstendige er satt av norsk lov:

    • Budpartnere som er frilansere har rett på dagpenger og 100% sykelønn etter arbeidsgiverperioden. For disse betaler Wolt arbeidsgiveravgift.

    • Budpartnere som er selvstendig næringsdrivende er mer uavhengige, og står selv for å trekke skatt og har etter loven en svakere tilgang på velferd.

    Wolt mener at vi trenger en bedre regulert plattformøkonomi. Wolt er det eneste plattformselskapet som aktivt støtter at selvstendige og frilansere skal få rett til å organisere seg og forhandle om tariff, og vi jobber for bedre tilgang til velferdstjenester.

    Slik det er nå, kan vi ikke tilby budpartnere det sikkerhetsnettet vi gjerne ønsker. Det betyr at budene etter loven ikke har tilgang på sykepenger i arbeidsgiverperioden, pensjonsopptjening eller feriepenger. Derfor har Wolt valgt å betale budene våre bedre enn konkurrentene, slik at de selv kan dekke den sikkerheten Wolt ikke kan stå for selv.

  • Vi er åpne for å diskutere vår modell. Vi er 100% avhengige av at budpartnere er fornøyde. Våre regelmessige anonyme budundersøkelser viser at budpartnere er svært tilfredse med Wolt-samarbeidet, og nettopp fleksibiliteten er noe av det mest attraktive med å ta oppdrag for Wolt.

    Vårt mål i Wolt er å finne en modell som rommer det beste fra to verdener – at budpartnere får bedre tilgang på velferd, uten å gi opp fleksibiliteten de ønsker. Vi går gjerne i dialog med myndigheter, fagforeninger og andre om vår modell.

    Plattformarbeid passer ikke for alle. Vi mener likevel – i sum – at modellen vår er et attraktivt alternativ for veldig mange:

    • Vi tilbyr lav inngangsterskel og full fleksibilitet

    • Budpartnere bestemmer selv når og hvor mye de jobber

    • Budpartnere kan kombinere oppdrag for Wolt med andre jobber, studier eller til med og med ta oppdrag for konkurrende plattformselskaper

    • Budpartnere tjener bra sammenlignet med andre stillinger på samme nivå

    • Vi trekker skatt og betaler arbeidsgiveravgift for budene som er frilansere

    Wolt fant ikke opp frilansarbeid. Det er ifølge Statistisk Sentralbyrå 320.000 frilansere og selvstendige i Norge. Det er en trygg og fleksibel arbeidsform som har vært utbredt lenge, og antallet har vært omtrent den samme de siste 20 årene. Det vi mener er at alle som er i arbeid burde ha tilgang på sykepenger, dagpenger, feriepenger og pensjonsopptjening – uansett tilknytningsform.

  • Wolts bud kan jobbe som frilansere (ikke-ansatte lønnsmottakere) eller selvstendig næringsdrivende, det bestemmer de selv. Begge disse arbeidsformene er regulert av norsk lov.

  • Wolt har aldri avvist å inngå tariffavtale med budpartnere.

    Wolt er det eneste plattformselskapet som aktivt støtter at frilansere og selvstendige skal få organisere seg og forhandle om tariff. I dag er dette vanskeliggjort av reglene mot prisfiksing i konkurranselovgivningen, noe både EU og Konkurransetilsynet ønsker å endre på.

    Det finnes ikke en eneste tariffavtale eller overenskomst i Norden som omfatter alle som utfører arbeid via en plattform. De selskapene som har inngått en tariffavtale, inkludert våre konkurrenter, har fortsatt en stor andel selvstendige oppdragstakere som ikke er dekket under en tariffavtale.

    Wolt ønsker å finne kollektive løsninger som tilbyr inntektssikring og trygghet for alle plattformarbeidere, og ikke bare en begrenset andel.

    Plattformarbeid passer ikke for alle, men for noen er det akkurat det de ønsker da det gir muligheten til å jobbe når og så mye de vil. Vi tror den beste løsningen kombinerer denne friheten med bedre sikkerhetsnett.

Hva innebærer det å være budpartner?

Vi tilbyr en ny og fleksibel måte å tjene penger på. Det er budpartnere selv som bestemmer når og hvor mye de jobber.

Skatt & Sosialt ansvar

  • Vi ønsker å styrke sikkerhetsnettet til budpartnere samtidig som vi verner om deres rett til å jobbe når og så mye de vil.

    For å oppnå dette foreslår vi følgende:

    • Vern om uavhengigheten til frilansere og selvstendige: Tydeliggjør regelverket for selvstendige og frilansere slik at de kan beholde friheten til å jobbe når og hvor mye de vil, de kan akseptere og avvise oppdrag, de kan jobbe for konkurrerende plattformer eller ha andre jobber.

    • Tillat at frilansere kan forhandle kollektive avtaler: Selvstendige og frilansere bør få juridisk rett til å organisere seg og gjøre kollektive forhandlinger med plattformselskap (f.eks. for inntjening).

    • Bedre tilgang til velferdsystemet og sosiale rettigheter: Frilansere og selvstendige bør ha samme tilgang til velferd og inntektssikring som ordinære arbeidstakere. Likeledes bør plattformselskap ha mulighet til å tilby sykemelding, forsikring og ferielønn til frilansere og selvstendige.

  • For budpartnere som er frilansere trekker Wolt skatt og betaler ut lønn. Vi betaler også arbeidsgiveravgift, slik at disse budpartnerne har rett på dagpenger og 100% sykelønn etter arbeidsgiverperioden.

    Budpartnere som er selvstendig næringsdrivende er mer uavhengige, står selv for å trekke skatt og har etter loven dårligere tilgang på velferd.

    Vi tolerer ikke skatteunndragelse eller juks, og avslutter samarbeidet hvis vi oppdager at et bud begår skattejuks.

    Budpartnere kan selv velge hvilke arbeidsform de ønsker. I dag er ca. 70% av budene frilansere, og majoriteten av de som setter seg opp som budpartnere velger å være frilans fremfor selvstendig næringsdrivende.

VÅRT FORSLAG

Tilby bedre sikkerhetsnett samtidig som vi verner om budenes rett til å jobbe som de vil.

Vern om uavhengigheten til freelancere og uavhengige

Tydeliggjør regelverket for selvstendige og frilansere slik at de kan beholde friheten til å jobbe når og hvor mye de vil, de kan akseptere og avvise oppdrag, de kan jobbe for konkurrerende plattformer eller ha andre jobber.

Tillat at freelancere kan forhandle kollektive avtaler

Selvstendige og frilansere bør få juridisk rett til å organisere seg og gjøre kollektive forhandlinger med plattformselskap (f.eks. for inntjening).

Bedre tilgang til velferdssystemet og sosiale rettigheter

Frilansere og selvstendige bør ha samme tilgang til velferd og inntektssikring som arbeidstakere. Plattformselskap bør ha mulighet til å tilby sykemelding, forsikring og ferielønn til frilansere og selvstendige.

Lurer du på noe mer?

Kontakt oss, vi hjelper deg gjerne!